Yotam Ottolenghi kommer til byen

Yotam Ottolenghi er en produktiv forfatter til kogebøger med titler som f.eks En masseog Jerusalem toppede bestsellerlisterne. Han ejer også en række London-restauranter, herunder den prisvindende NOPI-restaurant. Han skriver for Værge og Avisen “New York Timesdesignet fantastiske redskaber og byggede et imperium ved at gøre grøntsager utroligt tiltalende (selvom han ikke er vegetar).

Ottolenghi tager på sin første tur til tvillingebyerne i uger for at tale og skrive autografer i Israel-templet den 5. maj. Billetter er stadig tilgængelige for $50 (virtuel eller personligt) med GA-sæder. Han vil stå på scenen den aften og chatte med vores helt egen David Fhima, men først fik vi en hurtig Zoom-chat med ham.

I din åbningsspalte i denne måned for New York Times Magazine sagde du: Jeg starter min første klumme i dette blad med en ubehagelig tilståelse: Jeg spiser alt. Jeg er grådig. Jeg elsker at spise, så ja, jeg spiser alt. Ikke bogstaveligt talt. Jeg vil ikke spise noget mad, åbenbart ikke; men der er ingen ret, som jeg ikke ville kunne lide per definition. Jeg spiser høje og lave priser og alt derimellem. … Jeg deler fuldt ud dette ideal, som kan være svært i madskrivningens verden, folk ønsker at polarisere på den ene eller anden måde. Men du siger, at det er okay at elske begge dele.

Ja, fuldstændig. Du ved, når jeg stiger på et fly, og jeg får disse bakker, der nogle gange får dit hjerte til at springe et slag over, og spekulerer på, hvor længe de har været der? Men jeg åbner den, og nogle gange finder jeg noget sjovt, nogle gange er der yoghurt, der faktisk er meget god at spise, eller et stykke kage, som jeg godt kan lide. Og det var det, jeg prøvede at understrege i artiklen, at hvis du er en naturligt grådig person, kan du lide alt. Og du vil finde situationer, hvor der er lagt kræfter i at tilberede eller lave noget lækkert, så passer det dig.

Vi har lige fejret påske, og selv i påskeægsafdelingen er der smarte påskeæg, og der er sådan nogle billige. Og jeg nyder begge dele, og derfor bliver mine børn rigtig irriterede, fordi jeg spiser deres påskeæg, og det gør voksne også.

Kan du finde på at skrive mere, end du laver mad nu? Er det ene sværere end det andet?

Jeg brugte næsten al min tid på at lave mad. Da vi begyndte at arbejde på restauranter, brugte jeg de første år i køkkenet hele tiden. Så gik jeg gradvist fra at lave mad til at skrive, og nu skriver jeg meget mere, end jeg laver, fordi jeg har et prøvekøkken.

Der er bøger fra OTC, Ottolenghis testkøkken. Det vil være kogebøger, men fokuseret på et bestemt emne eller færdighed, som vi forsøger at hjælpe folk med at lære. Den, der udkommer i år, handler om små krydderier, du kan lave, mens du laver mad: chiliolie, pickle eller sådan noget. Så du laver et måltid, og der er et element i det, som du kan fordoble og putte i en krukke, og så er det starten på dit næste måltid. Du putter det for eksempel på æg, kartofler eller hvad du nu laver dagen efter.

I disse dage er det en gruppe mennesker, der tester opskrifter, og jeg er sådan set dirigenten. Jeg bruger således meget mindre tid på at lave mad og meget mere tid på at tænke og skrive. Nå, jeg gætter på, at problemerne nu er relateret til brevet. Så da jeg skrev denne artikel til The New York Times, min klumme lige var flyttet til magasinet, brugte jeg godt fire, fem dage på bare at prøve at få det rigtigt. Hvilket budskab? Hvad prøver jeg at sige? Og det var hårdt.

Under pandemien lavede folk så meget mad og rakte ud efter dine bøger for at udfordre sig selv, fordi de ikke kunne gå ud. Men hvordan har pandemien ændret dig?

Som mange andre har jeg to små børn, og min mand og jeg brugte de første tre eller fire måneder af lockdown på faktisk at lave tre måltider om dagen.

Og det var noget, vi alle deler, ved du? Resten af ​​verden gjorde det samme, og uanset hvor godt du kender verden af ​​mad, opskrifter og ingredienser, kan det blive ret kompliceret. Det tager tid at tilberede tre måltider om dagen, det kræver en indsats.

Vi havde heller ikke alle disse ingredienser at blande, gær var svært at få, pasta var svært at få. Jeg mener, det har ændret sig og ændret sig hele tiden, men det har gjort mig meget mere sparsommelig i den måde, jeg laver mad på. Mængden af ​​brødbuddinger, vi spiste, bare fordi jeg ikke ville smide et eneste stykke gammelt brød i skraldespanden, var vanvittig. Velsmagende brødbuddinger og søde brødbuddinger og brødfrittatas, bare smid ikke brødet ud.

Men det er en rigtig god livsfærdighed, som vi har lært, ikke? Tanken om, at man ikke smider ting ud, at der er så mange ekstra anvendelsesmuligheder for visse ting. Vi kalder det ekstra gode ting som krydderier, der virkelig hjælper dig. Så når du tilbereder én ret, tager du det første skridt mod at lave andre retter. Og det er rigtig godt for børn, fordi for eksempel pickles, chilisauce eller drys virkelig er noget, som voksne kan tilføje til deres måltider, mens børn spiser noget enklere. Så hvis jeg laver ris, eller polenta eller couscous, laver jeg en simpel udgave af dem, og så kan vi få alt det ekstra godt. Du ved, lækre ting, de ikke vil spise.

Men nu hvor du har bygget dette imperium i løbet af det sidste årti, hvordan finder du så tid til alt dette? Rejser, restauranter, bøger, prøvekøkken, skrivning og to børn: er det ikke frygteligt stressende?

Alle siger, at det er et gruppearbejde om det, de laver, men i mit tilfælde er det virkelig det. Der er mange mennesker involveret i virksomheden. Alle mine bøger i disse dage er samarbejder, startende med de sidste fire-fem bøger. Jeg er altid ret åben omkring, at meget af det her ikke bekymrer mig. Det handler i virkeligheden om netop min samarbejdspartner på hver bog, som har en kæmpe indflydelse på, hvad bogen ender med at blive.

Men hvis vi talte i april eller maj 2020, ville jeg bogstaveligt talt miste søvn hele tiden om fremtiden for vores virksomhed. Vi havde mange ansatte, og jeg ønskede, at de alle skulle betales i slutningen af ​​måneden, og jeg ønskede, at vores virksomhed skulle fortsætte, og jeg følte, at jeg ikke kunne tage det for givet.

Har du nogensinde været i Minnesota?

Dette bliver min første tur.

Har du nogle forventninger?

Jeg ved ikke nok til! Men jeg er meget glad for at komme, og nogen anbefalede et rigtig godt vietnamesisk sted at kigge forbi under mit besøg, Hai Hai. Så jeg tager dertil, og jeg glæder mig til at prøve en masse mad. Jeg tror, ​​jeg har to nætter. Hvis du vil give mig en anbefaling til en anden eller til frokost, hører jeg gerne.

Spiser du hamburgere?

Aha! Det var sådan, vi startede, du ved, jeg er ikke kræsen. Jeg kan lide alt!

Nå, der er sådan noget som Juicy Lucy på et sted, der hedder Matt’s Bar. Du må gå.

Jeg skriver det ned.

Det er en varm smeltet ost burger, og de advarer dig om ikke at bide for hurtigt til at brænde din mund.

Kan du lide dumplingsuppe? I orden! Jeg vil være forsigtig.

Denne samtale er blevet redigeret for længde og klarhed. Hvis du vil høre hele samtalen, så spil Ugemad på MyTalk 107.1FM denne lørdag.

Leave a Comment

Your email address will not be published.