Tilberedning af kyllingesuppe til glæde og sundhed

For flere lydhistorier fra publikationer som The New York Times, download Audm til iPhone eller Android.

Første gang jeg kogte en hel kylling for næsten 10 år siden, var jeg overrasket over, hvordan den fyldte min lejlighed med smagen af ​​min mors køkken. Jeg forsøgte ikke at genskabe hendes samgyetang, men jeg gjorde det ved et uheld.

Beriget med ginseng og jujube er denne koreanske kyllingesuppe enhver hvidløgselskers drøm. Jeg kan huske, hvordan lyden af ​​et nelliker, der blev smidt i en gryde, gentog stavelserne i rettens navn: Sam. Ge. Tan.

Men jeg blev revet med af lugten af ​​min gyldne bouillon. Da jeg indåndede hans duft, løb fortiden gennem mig som en elektrisk strøm, og jeg brød ud i gråd. Udmattet af nostalgi (og en frygtelig forkølelse) befandt jeg mig pludselig to steder på én gang: i mit køkken i New York og i Atlanta, hvor jeg er født og opvokset i et murstenshus med et ferskentræ i gården, og i min barndom. soveværelset er dekoreret med Michelle Branch plakater.

Der er mange definitioner på den fornemmelse, der opslugte min krop den dag, men den mest berømte er måske det, den franske forfatter Marcel Proust kaldte ufrivillig hukommelse, og nu kalder vi det nogle gange for “proustisk hukommelse”. Dette er en reference til en bestemt scene fra hans syvbindsroman In Search of Lost Time, hvor fortælleren pludselig bliver grebet af barndomsminder efter at have bidt i en te-vædet citron-madeleine.

“Knapst havde den varme væske, blandet med krummer, rørt min gane, før et gys løb gennem mig, og jeg stoppede op og koncentrerede mig om det ekstraordinære, der skete for mig,” skriver Proust. “Hvor kunne denne almægtige glæde komme til mig?”

Når der opstår uopfordrede minder i mit liv, forsøger jeg at blive hængende i den følelse.

Det, der ophidser mig i køkkenet og giver mig den største glæde, er, når jeg ved et uheld rører ved noget gammelt, ufrivilligt minde, noget glemt i baghovedet, som den simple lugt af kylling, der koger i vand.

Det er den slags madlavning, jeg gerne vil lave mere i det nye år. Hvis jeg vælger at finde de små øjeblikke af “almægtig glæde” i køkkenet og ude, ved mit skrivebord og i livet, vil de måske være mere tilbøjelige til at åbne op for mig. Måske vil jeg prøve flere proustiske madeleines og måske græde mere. (Gråd er trods alt godt for dit helbred.)

Heldigvis er der masser af steder at finde gode madeleines dyppet i te, så at sige. Og når du har mest brug for varme og hjælp, er kyllingesuppe aldrig et dårligt sted at starte.

Amber Spry, assisterende professor i afro- og afroamerikanske studier og politik ved Brandeis University, husker at lave en grov introduktion til sin bedstemors tinol, en filippinsk suppe ofte lavet med kyllingestykker, frisk ingefær og urter.

Da hun voksede op, kaldte Dr. Spry, 32, retten for “ingefærkyllingsuppe”, og det kom til at tænke på, da hun første gang flyttede til New York. Hun ringede til sine forældre for at spørge, hvordan man laver suppe, købte ingredienser fra en hjørnebodega og kogte en gryde suppe i sin lille lejlighed på Amsterdam Avenue.

“Det var næsten et instinkt at skabe denne ting, der føltes bekendt,” sagde hun, og nu, “når jeg higer efter den følelse af komfort og hjem, ved jeg, at jeg kan få det gennem denne suppe.”

Næsten et årti senere bringer skabelsen af ​​tinola-gryden stadig Dr. Sprys fortid ind i hendes nutid. “Denne opskrift tilhørte min far og min bedstemor, og før det sandsynligvis hendes mor,” sagde hun.

For nylig lavede hendes far sin egen version af suppen, og denne gang rystede hendes nye mand, David Labougin, sig, da han spiste den. “Det var følelsesladet for ham, fordi det smagte som den suppe, hans forældre laver,” sagde Dr. Spry og tilføjede, at der er stor kraft i simple ingredienser som kylling og ingefær, når de kombineres for at danne en bro mellem mennesker, der elsker det samme. En anden.

Mad er en af ​​de bedste måder at tage vores familie med os, uanset hvor vi går. Med undtagelse af at flyve hjem, er der noget mere transportabelt end arv?

Jeg har aldrig mistet af syne, hvilket privilegium det er at leve af at lave mad. Men der er dage, hvor jeg sygner i køkkenet, træt af at lave mad. (Det, der dræber mig mest, er rengøring.) Og især sidste år, hvor det så ud til, at verden var ved at falde fra hinanden igen, havde jeg til tider svært ved at finde glæde ved det.

Komfortabel madlavning kan være svært, hvis du skal.

I Brooklyn, når kokken Kia Damon kommer sulten og træt hjem efter en lang dag på arbejde, gør hun alt i køkkenet lettere. Henvender sig til minderne om sin barndoms måltider tilberedt af sin mor, der kogte en masse pasta, vendte fru Damon, 28, sig nu til sin egen trøstende mad som carbonara.

“Jeg føler, når jeg er meget udmattet, og når jeg virkelig ikke har noget, der snurrer i mit hoved, kan jeg stadig trække pasta ud og føle, at jeg virkelig har mistet besindelsen,” sagde hun.

Som med ethvert håndværk – og jeg overvejer at lave håndværk, især hjemmelavet mad – er det vigtigt at lade op, når det er muligt. Heldigvis er der for os, der laver mad til arbejde, nøgleretter, som hjælper os med at huske den uhæmmede glæde ved at lave mad.

For Miss Damon er det andeconfit tilsat appelsinskal, stjerneanis og enebær i to til tre dage. Dette er, hvad hun ville lave mad, hvis hun kunne lave noget andet.

“Jeg ville spise det og så vente på, at ånden tog mig,” sagde hun.

Mit sidste måltid på jorden er stegt kylling. Jeg elsker at lave min egen lille fugl i weekenden, for på det tidspunkt har jeg al tid i verden. I dette tilfælde er processen fornøjelig. Jeg kan salte og sukkere kyllingen på lørdag og lade den tørre i køleskabet natten over; På søndag er min aftensmad klar til ovnen.

Maden er også lang: stegt kylling har mange livsstadier – jeg kan tilberede den én gang og har flere dage. For lige så meget som jeg elsker at lave mad, elsker jeg at spise mere.

Først er det aftensmad, ofte et smart kyllingebryst, absolut saftig, med en sprød skorpe. Endnu bedre, hvis du er ligesom min mor og mig, er dine yndlings kyllingedele en hemmelighed: to “østers” under fuglen, gemt bag lårene, møre og skinnende med svinefedt. En til hver af os.

Efter dette første måltid kan jeg godt lide at skille kødresterne fra knoglerne, så jeg kan tilberede alle mulige måltider i løbet af ugen. Så – og det er måske min yndlingsdel – koger jeg skroget med de bidder og bønner, jeg har tilbage i spisekammeret: laurbærblade, sort peber, løg i skindet (som min mor lærte mig at låne ud til begge dele). farve og smag af supper og gryderetter).

Den øjeblikkelige potte vil få arbejdet gjort hurtigt. Om bare en time vil han preskoge min fortid, nutid og fremtid til en guldreserve, som jeg kan drikke om morgenen før kaffen. Jeg bruger det samme Ravenclaw-krus til både kaffe og bouillon, og skyller det mellem brug.

Stegt kylling kan være min terapi, men kyllingesuppe er mit vidundermiddel, min madeleine dyppet i te.

Opskrifter: Stegt kylling med karamelliseret kål | Stegt kyllingebouillon

Lyd produceret Jack D’Isidoro.

Leave a Comment

Your email address will not be published.