Det er bedre for planeten at spise mindre kød. Kan min familie blive veganer i en måned? Kan jeg?

En af min søns yndlingsopskrifter, Papillot Dinner, lyder godt, men det er bare pølse, kartofler, løg og svampe pakket ind i aluminiumsfolie og bagt i en time.

Voila – middagen er serveret!

Jeg forventede, at den veganske version ville blive et hit. Sojachorizo ​​lignede almindelig chorizo ​​og alt andet var det samme. Jeg tjente ham i stor stil, tilfreds med mig selv. Hugh, 12, kiggede på pølsen og sukkede, prikkede grimt i den og tog en bid.

“En eller anden mærkelig smag,” sagde han.

Min anden søn, Finn, 14, var mere ligefrem: “Det er ikke chorizo, og jeg kender chorizo,” sagde han. “Hvorfor gør vi det her?”

“Det er bare bedre,” sagde jeg. “For dig, os – planet“.

“Tror du Dette bedre for planeten? spurgte han og pegede på det falske kød. – Sikkert ikke.

Og for at være ærlig begyndte jeg at undre mig.

Jeg brugte vegansk januar som research. Jeg er miljøreporter for WBUR og har arbejdet på et bæredygtigt fødevareprojekt i New England. Alt, hvad jeg læste, tydede på, at en vegansk kost er bedre for planeten: mindre udledning af drivhusgasser, mindre vandforbrug og naturligvis bedre for dyr end den almindelige amerikanske kost.

… der er stadig en tynd skår af håb om, at vi kan undgå de værste virkninger af klimaændringer, hvis vi hver især gør vores bedste. Og undersøgelse efter undersøgelse siger, at vi kan spise mindre kød.

Og se, jeg ved, at du ikke er skyld i klimaforandringerne, og du bør ikke rette op på det. Men sidste sommer, da De Forenede Nationer præsenterede sin seneste rapport om klimaændringer, brugte jeg en dag på at læse og derefter stirre ud af vinduet i en time, forbløffet. Verden har indtil 2050 til at nå nul CO2-emissioner, og vi er ikke engang tæt på. Men der er stadig et tyndt skår af håb om, at vi kan undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne, hvis vi hver især gør vores bedste.

Og undersøgelse efter undersøgelse siger, at vi kan spise mindre kød.

Men den veganske kost virkede svær, potentielt dyr og også, som min søn sagde, “lidt mærkelig.” Så jeg besluttede at prøve det på mig selv – “gonzojournalistik, men med linser!” sagde ven. Om ikke andet, ville jeg have lært et par nye opskrifter og endelig fundet ud af tofu. Og det bliver et familieeventyr!

Mine børn så det ikke sådan. De går i gymnasiet og er heldigvis ligeglade med planetariske kriser, så klimafordelene ved en vegansk kost var ikke den store fordel. Da jeg delte denne idé med dem, fløj Finn ud af rummet, og Hugh satte sig på sofaen og så dyster ud. “Men jeg kan godt lide kød,” sagde han med skælvende stemme. “Jeg kan godt lide at spise animalske produkter.”

Nogle forfatteres veganske retter. (Bidraget af Barbara Moran)

Drengen elsker virkelig kød – han skrev en ode til Shake Shack for sin skoles poesiafdeling.

“Kun i en måned!” Jeg sagde. “Det bliver sjovt!”

Under alle omstændigheder var shoppingen sjov. Jeg købte alle mulige veganske ting: ernæringsgær, der angiveligt smager som parmesanost; hørfrø, som kan bruges i stedet for æg; flydende aminosyrer, ikke helt sikker på, hvad de er til; og kaffeflødekande lavet af kokos, alger og svampe.

Den første uge var en stejl indlæringskurve. Eller måske var det en studieklippe? For jeg er i et slags vegansk nybegynderhelvede. Jeg lavede røde karrynudler med broccoli og tofu, som så godt ud, men var fedtet og klistret. Jeg lavede tacos med vegansk ost, som Finn sagde smagte som “gummichips dækket af chipsstøv.” Jeg kogte en grøntsagsgryderet, og børnene kastede en skygge. “Det smager som kyllingesuppe, men en anden fik al kyllingen, og vi stod tilbage med grøntsagerne,” sagde Hugh.

Forfatterens søn, Finn, praler af sit
Forfatterens søn, Finn, praler af sine “tacos i en peanutbutter bowl”. (Bidraget af Barbara Moran)

Finn fik hævn ved at lave sig en peanutbutter-taco til frokost: pitabrød med peanutbutter og Nutella foldet på midten. Med kartoffelchips. “Se, jeg er veganer!” sagde han muntert.

Hver morgen vågnede jeg sulten med en dunkende hovedpine.

I den første weekend kunne jeg ikke holde det mere… mine sønners klager. Jeg lod dem opgive veganisme og begyndte at komme videre på egen hånd.

Med børn væk fra ryggen fandt jeg en vis balance. Jeg introducerede proteinshakes og hovedpinen forsvandt. Men jeg nød ikke rigtig at indtage superforarbejdet proteinpulver eller vegansk mad generelt. Meget af det var kaloriefyldt, dyrt og ultraforarbejdet med tvivlsom næringsværdi. En dag tog jeg mig selv i at stirre længselsfuldt på en dåse tun i skænken. Syvogtyve gram protein i sådan en lille beholder! Så billigt og nemt!

Jeg købte mig en “tun” lavet af ærteprotein. Det lugtede af harskt kattemad.

Dette var ikke min første mærkelige madrodeo. For omkring 15 år siden fik jeg konstateret cøliaki og måtte stoppe med at spise hvede. Dette var før “glutenfri” blev populær, og der var få fødevarer, jeg kunne købe, for det meste højt i sukker, kalorier og super forarbejdet. Til sidst holdt jeg op med at spise disse fødevarer og besluttede mig for ting, der naturligt ikke havde hvede: ris, majs, kartofler, linser, frugter og grøntsager. Du ved, mad.

Dette er hvad der endelig fungerede for mig hos Vegan Land. Rigtig mad. Jeg droppede kylling og tun og lavede polenta, quinoasalat og bønnesuppe. Jeg spiste avocadosalater. Jeg krammede kikærter. Jeg stegte dem, lærte at lave falafel og opdagede miraklet ved aquafaba – klistret kikærtevand, der pisker som æggehvide. Jeg lavede chokolademousse af det og ungerne spiste det.

Da jeg først begyndte at lave rigtig mad, blev vegansk mad ret billigt og nemt. Og jeg savnede slet ikke kød.

Dette er hvad der endelig fungerede for mig hos Vegan Land. Rigtig mad.

Men jeg savnede virkelig fisk og rigtig ost.

I slutningen af ​​januar stoppede jeg med at være veganer. Men eksperimentet ændrede den måde, jeg spiser på. Siden har jeg ikke spist meget okse- eller svinekød – jeg har mistet smagen for dem. Polenta, falafel og quinoa blev på menuen, og jeg blev kikærteprædikant.

Ernæringsgær og flydende aminosyrer forbliver lukkede.

Forleden spurgte min mand, om han måtte smide dem ud. Jeg sagde næsten ja, men stoppede så mig selv. Min søgen efter bæredygtige produkter er endnu ikke slut. Jeg arbejder stadig på, hvordan jeg skal spise for at bidrage til planeten og samtidig bevare glæden ved mad og fred derhjemme.. Så jeg sagde, smid dem ikke væk lige foreløbig. Jeg tror ikke, jeg er færdig.

Følg Cognoscenti på Facebook og Twitter.

Leave a Comment

Your email address will not be published.